Нетрадиционни пъзели

Posted by System 15/09/2014 0 Comment(s) Пазаруване,Спецификации,

Нетрадиционни пъзели


3D пъзел

Освен въображението на играещите, пъзелите отключват въображението и на своите производители. Съществуват разнообразни модификации на пъзелите, които ги правят по-трудни, предизвикателни или интересни.

    Пъзели с нетрадиционни форми - при които границата на целевото изображение не образува правоъгълник, поради което играещият не може да разчита на помощта на граничните парченца.
    Двустранни пъзели - при които плочките трябва да се напасват и от двете страни. Изключително труден, ако играещият има амбицията да сглоби наведнъж и двете изображения, още повече, че е нужен прозрачен плот за редене.
    3D пъзели - пъзелът е кух с форма на сфера ("пъзелбол"). Изключително ефектен, но обикновено лесен за подреждане, тъй като на гърба на всяка плочка е изписан номер, а в инструкциите на пъзела е обяснен принципът на подредба.

Любопитно и полезно

    Някои производители на пъзели при заявка от клиента възстановяват липсващи или загубени плочки. За целта в заявката трябва да се посочи фабричният номер на пъзела и позицията на плочката по хоризонтал и вертикал, като за начало на "координатната система" обикновено се взема горният ляв ъгъл на картината.
    Някои пъзели идват в комплект с гранулирано лепило, което се приготвя на принципа на желатина (оставя се в определено количество вода докато гранулите я попият и после се бърка на слаб огън до получаване на еднородна смес). Лепилото се нанася на части, а не наведнъж, тъй като иначе може да разкисне някои плочки, а да не стигне за други. Не всички потребители обаче избират да залепят пъзела си - някои предпочитат отново да го разглобят и по-късно да си доставят повторно удоволствие с реденето му.