М1 Ейбрамс - американски боен танк от последно поколение

Posted by System 15/09/2014 0 Comment(s) Спецификации,

М1 Abrams (М1 Ейбрамс) е американски основен боен танк от последно поколение. Разработен е от корпорацията Chrysler и заменя остарелите М48А5 Patton и М60 Патън. Abrams е наречен на американския генерал Крайтън Ейбрамс, който е бил началник-щаб и командир на 37-ми бронетанков полк, участвал активно във Виетнамската война.

Танкът се отличава с голямо бойно тегло, изключително устойчива композитна броня и мощен газотурбинен двигател. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължава до днес.

Разработване

Към 70-те години танкът М60 започва да остарява, и първият опит за създаване на негов заместник е MBT-70, разработен съвместно от САЩ и Западна Германия. М60 е представлявал развитие на М26 Пършинг от Втората световна война, а бронята и оръдието му не са превъзхождали тези на съветските танкове от 60-те. Подобно на много други западни проекти от 60-те, MBT-70 включва най-новите разработки в областта на военното дело.
Впоследствие към бронята на всички варианти са добавени плочи с обеднен уран, ламинирани със стоманени листове, и е направена стандартизация на машинните компоненти, за да съответстват частите на американската армия с тези, които се използват в корпуса на морската пехота.


Броня и защитни системи

М1 Abrams е защитен с композитна броня тип Chobham, която е развитие на британската Бърлингтън. Тя се състои от слоеве различни материали с малки пространства помежду си:

    различни сплави на стоманата;
    керамичен слой;
    различни видове пластмаса;
    кевларен слой;
    плочи от обеднен уран, ламинирани в стомана. Поставени са само в челната част на танка.

Тази комбинация дава челна ЕЛХБ защита на купола между 1 320 и 1620 mm срещу кумулативни снаряди, и от 940 до 960 mm срещу кинетични снаряди. Комплектът за градски условия включва и тухли реактивна броня по страничните бордове. Горивните резервоари и касетите с боеприпаси са защитени от противоударни панели, които елиминират възможността от взрив при по-мощно попадение или евентуално проникване на снаряд в бойното отделение. Урановите плочи са добавени по-късно към всички модели на Abrams. Първите танкове, които биват модернизирани по този начин, са разположените в Западна Германия през 80-те години, понеже се е смятало, че именно те ще поемат първата атака в случай на съветска инвазия. Малко преди Войната в Залива всички останали американски танкове също са оборудвани с уранови плочи. Те повишават драстично защитата на Abrams срещу всички видове оръжия, но и увеличават значително теглото му.

Източник: wikipedia